Висновки з 6-го Міжнародного Форуму з корпоративного управління в Києві.

2023-12-08

6-й Міжнародний Форум з корпоративного управління, організований Асоціацією корпоративного управління


6-й Міжнародний Форум з корпоративного управління, організований Асоціацією корпоративного управління, відбувся 6 грудня у Києві, об'єднавши керівників компаній, представників держави та допоміжні інституції.

Представниці Women on Boards Ukraine, Олена Волошина та Надія Васильєва, виступили зі сцени, щоб відстоювати нашу місію щодо досягнення більшої гендерної різноманітності в радах директорів в Україні.

Олена Волошина підкреслила актуальність теми, посилаючись на дані дослідження IFC - International Finance Corporation, які підтверджують підвищену ефективність гендерно-різноманітних рад. Окрім різноманітності, ми зосереджені на розкритті підвищеної продуктивності та інновацій.

Надія Васильєва надала цінні інсайти у відповідь на коментарі колег-учасників дискусії, а пізніше у своїх публікаціях у соціальних мережах, в яких кинула виклик наративу про те, що ради директорів повинні надавати пріоритет професіоналізму, а не різноманітності. Надія категорично заявила: «Не може бути дискусії про професіоналізм та інклюзивність. Професіоналізм – безумовна вимога до будь-якої посади. Однак, коли мова заходить про інклюзивність, майже завжди точаться суперечки про професіоналізм. Чому так відбувається?

У нашому суспільстві гендерний розподіл є рівним, але помітно недопредставлено жінок на керівних посадах та в наглядових радах. Це спонукає до критичного осмислення питання підвищення ефективності наглядових рад за рахунок збільшення кількості жінок. Це стає недоречним, коли ніхто не ставить під сумнів ефективність наглядової ради, що складається виключно з чоловіків.

Наглядові ради виступають представниками як для власників, так і для клієнтів, що часто не береться до уваги. Якщо 50% клієнтів – жінки, а їх представництво в наглядовій раді відсутнє, це означає, що інтереси цих груп клієнтів недостатньо представлені серед незалежних директорів.

У відповідь Надія також запропонувала чітку точку зору, посилаючись на авторитетне японське дослідження. Дослідження переконливо продемонструвало, що досягнення до 40% представництва жінок у наглядових радах призводить до значного підвищення ефективності ради директорів на 30%. Це підкреслює відчутні переваги впровадження різноманітності в корпоративному управлінні».

Давайте продовжувати сприяти змістовним дискусіям про професіоналізм, інклюзивність та трансформаційний вплив різноманіття на формування ефективних корпоративних рад директорів.